Dieta odchudzająca to 1200 kcal na dobę.

Ile to jest 1200 kcal?

To 12 kg ogórków, 6 kg marchewki, 0,6 kg kiełbasy lub....tylko 200 gram chipsów!

Gabinet Leczenia Otyłości Bossamed w Łodzi pęka w szwach. Wcale nie dlatego, że jego pacjenci ubierają się w sklepach dla puszystych. Nadwaga staje się problemem też w naszym kraju. Już co czwarty Polak i co piąta Polka ma za wiele kilogramów! I nie myślcie, że chodzi tylko o ładny wygląd, bo strach się pokazać na plaży w bikini. Otyłość to przede wszystkim bardzo groźna choroba!

Nie polujemy na mamuty

Nasi przodkowie nie mieli takich problemów. Kiedyś, aby się najeść, trzeba się było najpierw nieźle nabiegać. Dzisiaj polowania na mamuty zamieniliśmy na spacer między półkami w markecie. Niestety, nasze ciała wciąż są przystosowane do takiego trybu życia, w którym dostarczona energia była szybko tracona w codziennym życiu. Odkładają nam się więc fałdki na udach, na brzuchu i zanim się zorientujemy już mamy kształt kuleczki.....

- Kromka chleba z masłem dostarcza nam energii na spacer o długości 1,5 km – wyjaśnia doktor Małgorzata Ossowska z Centrum Leczenia Otyłości Bossamed w Łodzi. – A kto z nas przestaje na jednej kromce na śniadanie? Do tego słodzona herbata, deser.....i okazuje się, że jeden posiłek dostarczył nam kalorii na cały dzień – dodaje Ossowska.

Nadwaga jest przyczyną wielu groźnych chorób. Cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca. Na szczęście można ją skutecznie leczyć z pomocą lekarza dietetyka.

Pacjent, który trafia do lekarza powinien mieć przy sobie najważniejsze badania. Morfologię krwi, zbadany poziom cholesterolu, poziom cukru. - Wielu z naszych pacjentów ma anemię! – mówi Ossowska. – Wydaje się to nieprawdopodobne, bo anemia kojarzy nam się z bladym chudzielcem. A okazuje się, że osoby otyłe często źle się odżywiają, przez co mają bardzo złe wyniki badań. Do tego dochodzą inne choroby. Cukrzyca, choroby serca. Leczymy nadwagę, ale również kierujemy pacjentów pod opiekę innych lekarzy specjalistów – tłumaczy Ossowska.

Dieta białkowa, kapuściana i inne nie są wskazane

Gdy pacjent trafi do lekarza dietetyka to już jest na najlepszej drodze do sukcesu. Zazwyczaj zniechęcony. Po kilku nieskutecznych dietach trafia w końcu do osoby, która zna się na swojej pracy. Potrafi skutecznie ustalić menu tak, aby waga spadała i jednocześnie pacjent miał siłę funkcjonować.

- Zwykle zalecamy pięć posiłków dziennie – mówi lekarka – W każdym z nich jest wszystko, co organizm powinien dostać, aby zrzucić zbędne kilogramy. Wbrew powszechnej opinii głodzenie się lub słynne diety białkowe czy kapuściane bardziej szkodzą niż pomagają. Na przykład węglowodany. Trzeba je „jeść”, bo błonnik ochrania nasz przewód pokarmowy i dodatkowo wiąże cholesterol. Ale zamiast słodzenia herbaty proponujemy pieczywo z pełnego przemiału. Też zawiera węglowodany, ale te ważne dla organizmu – tłumaczy Ossowska z Gabinetu Leczenia Nadwagi.

Pacjenci mają ustalaną indywidualną dietę, plan działania. Wyznaczają sobie pory posiłków, zazwyczaj pięć w ciągu dnia. Do tego odpowiednie dania, które są smaczne i zdrowe. Plus wysiłek fizyczny. Spacer, basen, przejażdżka rowerem. Ważne, aby ćwiczenia były wykonywane systematycznie. To droga do zgrabnej sylwetki, ale przede wszystkim droga do zdrowia.